Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων- ο δρόμος για ένα πιο υγιεινό περιβάλλον

Τα απορρίμματα παράγονται σχεδόν παντού, από τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες μέχρι τα νοσοκομεία, τα εμπορικά κέντρα, τα γραφεία, τα σχολεία, κλπ. Κάθε χρόνο παράγονται δισεκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων παγκοσμίως. Αυτά τα απορρίμματα περιλαμβάνουν τα πάντα από περιτυλίγματα σοκολάτας μέχρι τα φλούδια από τα φρούτα,  και από ηλεκτρονικά μέχρι βιομηχανικά απόβλητα.

Όλα αυτά πρέπει είτε να τα ανακυκλώσουμε, είτε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε, είτε να τα απορρίψουμε. Σε αυτό το σημείο αναλαμβάνει δράση η διαχείριση απορριμμάτων.
Σε έναν κόσμο που ήδη αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά θέματα όπως είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η σωστή διαχείριση απορριμμάτων είναι θέμα ζωτικής σημασίας. Όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση. Η σωστή διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να είναι φιλική προς το περιβάλλον και πολύ χρήσιμη στην ανθρωπότητα.
Οι ειδικοί στη διαχείριση απορριμμάτων αναζητούν συνεχώς βελτιωμένους φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους για να διαχειριστούν τα απορρίμματα. Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν μία πληθώρα υπηρεσιών προκειμένου να το καταφέρουν. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στη διαχείριση των απορριμμάτων. Ας ξεδιπλώσουμε έναν έναν  τους τρόπους για μία φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων.

ΧΥΤΑ ( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων)
Οι κατασκευαστικές εργασίες, είτε πρόκειται για ανέγερση είτε για κατεδάφιση, παράγουν μία μεγάλη ποσότητα από οικοδομικά απορρίμματα. Είναι πολύ σημαντικό να απαλλαγούμε από αυτά τα απορρίμματα όταν οι οικοδομικές εργασίες έχουν πια τελειώσει. Οι υπηρεσίες ΧΥΤΑ βοηθούν να μειωθούν οι επιπτώσεις που έχουν αυτού του είδους τα απορρίμματα στο περιβάλλον.
Οι υπηρεσίες ΧΥΤΑ ασχολούνται επίσης με τον διαχωρισμών των οικοδομικών απορριμμάτων από άλλους τύπους συμπαγών απορριμμάτων όπως πέτρες, γυαλί, ξύλο και μέταλλο. Αυτές οι υπηρεσίες συλλέγουν, διαχωρίζουν και μεταφέρουν τα οικοδομικά απορρίμματα σε ΧΥΤΑ κάνοντας έτσι τη δουλειά πιο εύκολη αλλά και φιλική προς το περιβάλλον.

Ανακύκλωση
Η ανακύκλωση λειτουργεί σαν αλχημεία στον στίβο της διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειωθεί η μόλυνση του αέρα και του νερού. Η ανακύκλωση έχει τη δύναμη να επαναφέρει χρησιμοποιημένα και χαλασμένα πράγματα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων. Αυτό μειώνει τη στάθμη των ΧΥΤΑ. Οι τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων φιλτράρουν τα απορρίμματα κι εξασφαλίζουν ότι κανένα υλικό που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί δε θα καταλήξει σε ΧΥΤΑ.
Όταν όλες οι χώρες της υδρογείου λάβουν σοβαρά την ανακύκλωση τότε το περιβάλλον θα βελτιωθεί ταχύτατα.

Κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων
Κάποιες κατασκευαστικές εργασίες είτε ανακαίνισης είτε κατεδάφισης παράγουν οικοδομικά απορρίμματα που δεν μπορούν να διοχετευθούν στους συνηθισμένους ΧΥΤΑ. Οι υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων σε αυτές τις περιπτώσεις νοικιάζουν ειδικά κοντέινερ συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων για τέτοιου είδους απορρίμματα. Επιπλέον αυτές οι εταιρείες βοηθάνε ώστε τα συγκεκριμένα απορρίμματα να διοχετευτούν σε ειδικούς ΧΥΤΑ προκειμένου  να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά που γίνεται στο περιβάλλον.

Η διαχείριση απορριμμάτων δε βοηθάει μόνο να ξεφορτωθούμε τα σκουπίδια με κατάλληλους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Αυτές οι τεχνικές βοηθάνε επίσης να παραχθεί βιοαέριο που με τη σειρά του παράγει ηλεκτρική και θερμική ενέργεια. Οι ΧΥΤΑ σκεπάζουν τα σκουπίδια με μία στρώση χώματος κι έτσι γίνεται σωστή χρήση των απορριμμάτων.
Όταν τα απορρίμματα κάτω από τη γη αρχίζουν να αποσυντίθενται απελευθερώνουν μεθάνιο το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως καύσιμο.

Οι σωστές, αποτελεσματικές και φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες απόρριψης των αποβλήτων είναι ο δρόμος για ένα πιο υγιεινό μέλλον. Οι υπηρεσίες διαχείρισης απορριμμάτων πασχίζουν για να επιτύχουν την πιο σωστή διαχείριση απορριμμάτων με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου