Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Φυσικό Καουτσούκ & Ευρωπαϊκή Ένωση

Το φυσικό καουτσούκ έχει πάρα πολλές χρήσεις στην βιομηχανία, όπως είναι η παραγωγή ιατρικών προϊόντων  και η παραγωγή ελαστικών για αεροπλάνα και φορτηγά αυτοκίνητα, επειδή δεν μπορεί να υποκατασταθεί από το τεχνητό καουτσούκ στην παραγωγή αυτών των ελαστικών.
Το καουτσούκ όμως που παράγεται παραδοσιακά, προέρχεται από το φυτό Hevea brasiliensis, δημιουργεί  όμως προβλήματα αλλεργίας σε πολλούς  ανθρώπους, λόγω των αλλεργικών ιδιοτήτων που έχουν οι πρωτεΐνες του, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία.  Τα αλλεργικά φαινόμενα  που παρατηρούνται ανάγκασαν τις βιομηχανίες παραγωγής ιατρικών προϊόντων  όπως είναι τα ιατρικά γάντια,  να απευθυνθούν σε άλλες πηγές φυσικού καουτσούκ.

Επίσης λόγω του ότι, ένα μεγάλο μέρος από τις  φυτείες του φυτού της  Hevea brasiliensisτα τελευταία χρόνια έχουν καταστραφεί στην Νότια Αμερική (που μαζί με την Νοτιο- Ανατολική Ασία αποτελούν τις περιοχές που καλλιεργείται ) από τον  μύκητα (Mycrocyclus ulei), υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην ικανοποίηση της παγκόσμιας ζήτησης σε καουτσούκ, ιδίως λόγω της οικονομικής ανόδου χωρών όπως η Κίνα και οι Ινδίες και των αυξημένων αναγκών που έχουν σε φυσικό καουτσούκ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προσπάθεια της να αποδεσμευτεί από τις εισαγωγές καουτσούκ από τις χώρες που καλλιεργούν την Hevea brasiliensis χρηματοδοτεί μαζί με άλλες χώρες  το πρόγραμμα  EU–PEARLS που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του 7ου PCRDT με ένα προϋπολογισμό 7,7 εκατομμυρίων €, από τα οποία τα 5,6 εκατ. €  τα χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.  Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Τσεχία, η Γαλλία, η Γερμανία,  η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ελβετία, το Καζακστάν, οι ΗΠΑ. Το πρόγραμμα αυτό άρχισε τον Απρίλιο του  2008 και έχει διάρκεια 4 ετών.
Το πρόγραμμα EU-PEARLS συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Wagenningen (Ολλανδία) και έχει σκοπό την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών για την παραγωγή καουτσούκ στην Ευρώπη. Τα δύο φυτά που έχουν επιλεγεί σαν πιο κατάλληλα είναι το γκουαγιούλ (Parthenium argentatum) και το ρωσικό ραδίκι (Taraxacum koksaghyz).
Σύμφωνα με πειραματικούς αγρούς που εγκαταστάθηκαν στο Μονπελιέ της Γαλλίας το γκουαγιούλ προσαρμόζεται πολύ καλά στις κλιματολογικές συνθήκες της μεσογείου και επομένως μπορεί να αναπτυχθεί στην Ελλάδα και να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια και μάλιστα να αξιοποιήσει υποβαθμισμένα εδάφη.
Πηγή: back-to-nature.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου