Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση των κλιματιστικών


Το καλοκαίρι  έρχεται και αυτό σημαίνει ακατάπαυστη  λειτουργία των κλιματιστικών, πόσο καλά γνωρίζουμε όμως τι πρέπει να κάνουμε για τη σωστή συντήρησή τους; Θα σας βοηθήσουμε δίνοντας σας μερικές  χρήσιμες συμβουλές αφού πρώτα δούμε τις αρνητικές επιπτώσεις της μη συντήρησης των κλιματιστικών και γιατί εξαιτίας αυτού βγαίνετε χαμένοι με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

  • Ρισκάρετε την υγεία σας, γιατί τα κλιματιστικά μπορεί να γίνουν εστία επικίνδυνων μικροβίων. Έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές και όχι αδίκως όχι μόνο για αλλεργίες και ρινίτιδες εξαιτίας των αλλεργιογόνων μορίων αλλά ακόμα και για την μετάδοση της νόσου των λεγεωνάριων. Μια σπάνια αλλά βαριά νόσος που προκαλεί πνευμονία και οφείλεται σε βακτήρια τα οποία μπορεί να εισπνευσθούν από μολυσμένες υδρονομές, υδρόψυκτους πύργους, υγραντήρες και κλιματιστικά όταν δεν έχουν κάνει την κατάλληλη συντήρηση.
  • Χάνετε χρήματα, αφού τα κακοσυντηρημένα κλιματιστικά υπολογίζεται πως είναι κατά 5% λιγότερο αποδοτικά κάθε χρόνο. Για παράδειγμα ένα κλιματιστικό 12.000BTU αγορασμένο πριν μερικά χρόνια, μπορεί να λειτουργεί σαν κλιματιστικό 9.000ΒΤU, αν δεν έχει συντηρηθεί σωστά. 
  •  Αυξάνετε τις πιθανότητες μηχανικής βλάβης.
Όλα τα κλιματιστικά συστήματα πρέπει να συντηρούνται από εξειδικευμένους τεχνικούς τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Η καλύτερη περίοδος είναι στην αρχή του καλοκαιριού, πριν την «βαριά» χρήση του, τότε η συντήρηση και ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι απαραίτητος, καθώς υπάρχει συγκέντρωση πολλής σκόνης και μικροοργανισμών στις επιφάνειες και τα εξαρτήματα του. Ο τεχνικός θα ελέγξει το σύστημα και θα καθαρίσει σε βάθος το μηχάνημα διασφαλίζοντας την αποδοτική και απρόσκοπτη λειτουργία του. Θα καθαρίσει τους εναλλάκτες  και τον ανεμιστήρα στις εσωτερικές και εξωτερικές μονάδες με ειδικά χημικά, ενώ θα ελέγξει τις πιέσεις, την ποσότητα του ψυκτικού υγρού και θα προχωρήσει σε οπτικό και ακουστικό έλεγχο για να τσεκάρει την γενική κατάσταση του κλιματιστικού και να βεβαιωθεί ότι δεν ακούγονται περίεργοι θόρυβοι και ότι λειτουργεί σωστά.

Επιπλέον υπάρχουν και κάποιες άλλες απλές αλλά απαραίτητες εργασίες που πρέπει να κάνετε μόνοι σας για την καλή λειτουργία του κλιματιστικού σας:
  •   Καθαρίζετε τα φίλτρα του κλιματιστικού μία φορά τον μήνα, αν πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και δύο φορές τον μήνα αν πρόκειται για επαγγελματικό. Η διαδικασία είναι απλή, ανασηκώνοντας ή αφαιρώντας προσεκτικά την «μάσκα» του κλιματιστικού σας , θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά δύο φίλτρα η δουλειά των οποίων είναι να συγκρατούν την σκόνη ώστε να μην ανακυκλώνεται στο χώρο. Αφαιρέστε τα φίλτρα πλύνετέ τα με κρύο νερό και αφού στεγνώσουν μπορείτε να τα επανατοποθετήσετε.
  • Καθαρίζετε συχνά τις γρίλιες και τα πτερύγια του εσωτερικού μηχανήματος.
  •  Ελέγξτε τον σωλήνα αποβολής του νερού ότι δεν είναι μπλοκαρισμένος η αναποδογυρισμένος, ότι δηλαδή ρέει νερό κατά την λειτουργία του κλιματιστικού και επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να μένει υγρό στην εσωτερική μονάδα και να τη βλάπτει, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα.
  • Καθαρίζετε την εξωτερική μονάδα ψεκάζοντας την με νερό. Αυτό το μέρος του μηχανήματος το πλένουμε άφοβα χρησιμοποιώντας για παράδειγμα το λάστιχο του κήπου.
  • Επιπλέον, για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία, αποσυνδέστε το κλιματιστικό σας από την πρίζα σε περιόδους που δεν το χρησιμοποιείτε.
Ο κλιματισμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι στην σύγχρονη εποχή. Ειδικότερα στη χώρα μας λόγω του κλίματος που επικρατεί θεωρείται απαραίτητος για τη ψύξη αλλά και για τη θέρμανση του χώρου. Ας φροντίσουμε λοιπόν και για την συντήρηση του προκειμένου να απολαμβάνουμε τα οφέλη του χωρίς να κινδυνεύει η υγεία μας και χωρίς περιττές σπατάλες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου